berlin activiteiten

Als één van de grootste hoofdsteden van Europa heeft Berlijn zeker geen introductie stuk nodig. Hieronder de 10 leuke dingen die je kan doen en die ook nog eens gratis zijn.

1. Word lid van de gratis tour in Berlijn

Alternative Berlin organiseert rondleidingen die u uit de gebaande paden brengen en u de stad laten zien door de ogen van een lokaal burger. De wandeltocht die geheel gratis is begint dagelijks om 11:00 en 13:00 en duurt ongeveer drie uur. Er hoeft niet gereserveerd worden, het is een kwestie van op komen dagen. Het ontmoetingspunt is Alexanderplatz, naast de tv-toren.


2. Klim Kreuzberg voor een panoramisch uitzicht op de stad

Het hoogste punt (66 meter boven zeeniveau) van een anders plat Berlijn biedt een mooi panoramisch uitzicht over de stad. Het is een geweldig plek om foto’s te maken en te ontspannen. Er is ook een monument voor de soldaten die in de Pruisische bevrijdingsoorlogen stierven.

3. Ontdek ´Little Istanbul´ op de biologische markt

Als u de drukte van een echte bazaar mist, ga dan naar BiOriental Market. Hier vindt u antiek, verse groenten en fruit, kruiden, kleren, bloemen en nog veel meer te koop, samen met straatmuzikanten voor entertainment. Lokale burgers komen hier voornamelijk voor biologische producten en Turkse gerechten. Aarzel niet om te proberern, het wordt zeker aangeraden.

4. Probeer het stedelijk tuinieren op Prinzessinegarten

Kunt u zich groeiende groentegebieden in het midden van een grote stad verbeelden? Dat is precies wat Berlijners hebben gedaan! Voor een duurzaam sociaal project hebben activisten een onbebouwde terrein veranderd in een Prinses Tuin. Ga hierheen om een wandeling te maken en ontdek wat het concept allemaal over gaat. Er is ook een mooi café dat oogsten van die tuin serveert.

5. Bewonder wat kunst in het Kunstquartier Bethanien

Deze galerij, gehuisvest in een koninklijk gebouw dat eerst een ziekenhuis was, is een epicentrum van Berlijn´s alternatieve kunstscène. Veel van de tentoonstellingen zijn gratis. Naast geweldige tentoonstellingen zijn er ook theater- en dansoptredens, en er is zelfs een schilderachtig park rondom het gebied. Het beste van dit is dat het elke dag geopend is.

6. Stap rond de Nikolaiviertel

Berlijn is nogal een moderne stad, maar dit gebied kan worden omschreven als de ‘oude stad’. Hoewel Berlijn oorspronkelijk hier rond 1200 werd opgericht, is dit gebied niet zo oud omdat het in de Tweede Wereldoorlog volledig werd vernietigd en in 1987 herbouwd werd. Sommigen kunnen zeggen dat het niet echt authentiek is, maar het is nog steeds een mooi gebied met veel rustige voetgangersstraten en interessante architectuur. Het is zeker een wandeling waard!

berlin activiteiten gratis

7. Sta op de top van de Reichstag Dome

Ja, je kunt gratis op de Berlijnse parlementsgebouw klimmen. Naast het bieden van een mooi panoramisch uitzicht, is de koepel iets van een architecturaal wonder met 360 spiegels die erin zijn geïntegreerd. Ze reflecteren allemaal licht in verschillende richtingen. Houd er rekening mee dat u bij het bezoek van het gebouw ofwel online of bij het klein gebouwtje bij de zuidelijke ingang registreert.8. Neem een magische wandeling door het Landwehrkanal

Het gebied rond deze 10 kilometer lange kanaal is ongelooflijk mooi en perfect voor een rustige wandeling. Het is echter een zeer populaire plek onder de lokale bevolking op zonnige dagen. Het is verleidelijk om een snelle duik in de rivier te nemen, maar het is niet aanbevolen omdat het water vervuild is.

9. Lees meer over het nazi-regime bij de Topografie van Terror

De Topografie van Terror is een gratis museum dat de politie en de staat terreurdocumenten tentoonstelt die tijdens het nazi-regime in Duitsland plaatsvonden. Er zijn zowel buiten- als indoor displays, evenals permanente en roterende tentoonstellingen. De locatie van het museum is van groot belang aangezien het zich in de gebouwen bevond die in het nazi-regime als het hoofdkantoor van Gestapo en SS gediend werden. Er zijn ook originele delen van de Berlijnse Muur die nog steeds in de omgeving staan.

10. Bezoek het verlaten pretpark in Spreepark Berlijn

Van 1969 tot 2001 diende het terrein van Spreepark als een pretpark, maar door de stijgende prijzen en het gebrek aan parkeerplaatsen daalden de bezoekersgetallen drastisch en de eigenaren werden onvermogend. Het gebied is sindsdien verlaten, en het is om veiligheidsredenen verboden om het terrein binnen te komen, maar onlangs worden er rondleidingen gegeven.